Foto’s zelf printen: 4 tips om thuis kwalitatieve foto’s af te drukken

foto's zelf printen

Wanneer je zelf een beetje handig bent, kun je tegenwoordig heel eenvoudig zelf thuis de allermooiste foto´s gewoon afdrukken. Uiteraard is het wel belangrijk dat je hiervoor de juiste printer gebruiken en natuurlijk ook het juiste papier. Met alleen een kleurenprinter en A4 papier kom je er helaas niet.

Omdat het zeker de moeite waard is om hiermee aan de slag te gaan en al je bijzondere foto´s af te drukken, hebben wij een aantal praktische tips voor je, waarmee jij heel eenvoudig en snel thuis je favoriete foto´s in de hoogste kwaliteit kunt afdrukken.

Gebruik een programma om je foto’s mee te bewerken

Wanneer je kwalitatief hoogwaardige foto´s wilt afdrukken, dan ontkom je er niet aan om een fotobewerkingsprogramma te gebruiken. Dit komt doordat de meeste printers die speciaal geschikt zijn voor het printen van foto´s niet de optie hebben om direct te printen. Daarnaast kun je met een bewerkingsprogramma eventuele oneffenheden en de welbekende rode ogen verwijderen. Waar veel mensen het idee hebben dat dit ontzettend lastig is en er veel technische kennis voor nodig is om dit te kunnen begrijpen, is dit dus absoluut niet het geval. Voor de meeste basisfuncties heb je namelijk helemaal geen technische kennis nodig.

Comprimeer je foto’s niet

Voorkom dat je camera foto’s automatisch comprimeert. Fotocamera’s hebben er namelijk een handje van om foto’s naar een JPG-formaat te comprimeren. Zorg er daarom dus ook voor dat deze optie uit staat. Zo krijg je namelijk de beste kwaliteit en kun je via een bewerkingsprogramma iedere foto tot in detail bewerken.

Thuis Foto's Printen TipsZorg dat je printer weet welk papier je gebruikt

Je kunt wel fotopapier gebruiken, maar zodra je printer niet weet dat dit het geval is, zal het de kwaliteit van je foto’s die je afdrukt alles behalve ten goede komen. Het is daarom dus essentieel om de instellingen van je printer dusdanig aan te passen, dat de printer weet dat je fotopapier gebruikt. Kies je voor een wat nieuwere printer, dan is de kans aannemelijk dat deze is voorzien van bepaalde sensoren waardoor je printer zelf het type papier kan detecteren. Is dit niet het geval, stel je printer dan op de juiste manier in.

Als je kiest voor een speciale fotoprinter dan kan je vaak autodetectie van papier laten doen: dit is natuurlijk erg makkelijk maar dan heb je natuurlijk wél een speciale fotoprinter nodig – en die is ook niet gratis.

Gebruik verschillende soorten papier

Papier is er in allerlei verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een fotopapier met een matte afwerking, maar ook met glans. Zorg er daarom dus ook voor dat je verschillende soorten papier gebruikt, zodat je goed kunt zien wat de verschillen zijn en waar je zelf naar op zoek bent.

Tot slot

Het zelf printen van foto’s lijkt een stuk ingewikkelder dan dat het eigenlijk is. Met de printers van tegenwoordig hoef je namelijk bijna niet in de instellingen te veranderen. Het papier om foto’s op af te drukken is vaak eenvoudig online te bestellen en het bewerkingsprogramma dat je nodig hebt om de details van je foto’s aan te passen is voor zowel beginners als een gevorderde prima te gebruiken. Zo kun jij dus al je foto’s helemaal zelf bewerken en afdrukken.