Hoe een dashcam je kan helpen bij een ongeval

dashcam

Het gebruik van dashcams is in de afgelopen jaren enorm in populariteit gegroeid over de hele wereld. De meeste dashcams worden echter nog steeds gebruikt in het Aziatische continent. De reden hiervoor is dat het aantal auto’s hier de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Daarbij is het belangrijk om te weten dat het rijgedrag in veel landen op het Aziatische continent vaak ook gevaarlijk is, door een tekort aan duidelijke verkeersregels. De dashcam kent in landen als China dan ook een enorme opmars.

Maar ook in Nederland zien we een opwaartse trend in het gebruik van dashcams. Het zogenaamd ‘huftergedrag’ op de weg (remtesten, afsnijden, rechts inhalen) is in Nederland enorm toegenomen en daardoor is ook het aantal dashcams gegroeid. Hieronder lees je hoe een dashcam je kan helpen bij een ongeval.

Zo werkt een dashcam

Vaak vragen mensen zich af hoe een dashcam nu eigenlijk werkt. Dient er bijvoorbeeld gebruik te worden gemaakt van een netvoeding, of werkt het volledig op batterij? Filmt de dashcam de hele tijd, of moet je hem zelf aan en uit drukken?

Eigenlijk zijn de antwoorden relatief gemakkelijk. Een goede dashcam kent van zichzelf een redelijke accu, maar omdat ze gemaakt zijn om vooral niet te groot te zijn op jouw voorruit, zijn ze zeker niet de beste accu’s op de markt. Daarom is het aan te raden om gebruik te maken van de bijgeleverde usb-voeding. Deze kan gemakkelijk worden aangesloten op een usb-uitgang of de 12v sigarettenaansteker. Hierdoor heb je geen omkijken naar de accu en ben je er zeker van dat eventuele ongelukken altijd zijn opgenomen.

Dashcams filmen eigenlijk altijd, maar verwijderen de beelden na een minuut automatisch. Dit wordt gedaan om ruimte te maken voor het moment dat beelden opgeslagen dienen te worden.

auto ongelukZo gaat een dashcam om met een ongeluk

Er zijn twee manieren waarop de dashcam weet dat bepaalde beelden opgeslagen moeten worden. Stel, je rijdt op de snelweg en voor je ogen gebeurt een ongeluk, of vertoond iemand huftergedrag. Je klikt dan gemakkelijk op de dashcam, die de beelden dan automatisch opslaat. In het geval van een ongeluk waarin je zelf betrokken bent, is het misschien niet mogelijk om de dashcam opdracht te geven de beelden op te slaan.

Waarom slaat een dashcam automatisch beelden op wanneer het een dreun registreert. Dit van een kleine botsing achterop uw auto zijn, maar ook een ongeluk op de snelweg.

Zo helpt de dashcam je bij een ongeluk

Het grote voordeel van het hebben van een dashcam is dat de beelden in de meeste landen als bewijs kunnen dienen. In die gevallen geeft het dus ook een zeer objectief verslag van het incident. Of het nu gaat om een ongeluk of huftergedrag. De beelden liegen nooit.

Dergelijke beelden zijn erg handig als je jezelf bijvoorbeeld in een land bevindt waar communiceren in die taal of een wereldtaal lastig is. De videobeelden vertellen het verhaal dan voor je. Koop zeker een dashcam met goede recensies en een 4K resolutie, want onscherpe beelden zijn natuurlijk niet waardevol.

Hoe groot moet een sd-kaartje zijn?

De exacte grootte van een sd-kaartje hangt af van de kwaliteit van je dashcam. Heb je bijvoorbeeld een full-hd dashcam met nachtmodus, dan is een kaartje van minimaal 20 gb aan te raden. Het is daarbij belangrijk om dit kaartje regelmatig te legen, zodat je nooit met een volle kaart rond hoeft te rijden.

Met een goed geinstalleerde dashcam, zorgt een dergelijke gadget dan ook dat het ware verhaal van een ongeluk altijd naar boven komt. Zo helpt een dashcam jou na een ongeluk.