Powerbanks vergelijken, hier moet je op letten

powerbanks vergelijken

We kennen het allemaal wel. Je bent een lange dag onderweg met vrienden, of je gaat van meeting naar meeting en je moet je elektronische device veel gebruiken. Niks is dan vervelender als deze plotseling uitvalt. Wat nog vervelender is, is wanneer er geen stopcontact in de buurt is. Daarom is het altijd handig om een powerbank bij je te hebben, om je draagbare gadgets aan de gang te houden. Of je nu je telefoon, tablet, laptop of smartwatch wilt opladen, je moeten afwegen hoeveel capaciteit je nodig hebt, hoeveel je wilt uitgeven en hoe klein, licht of draagbaar de powerbank moet zijn.

Hoewel powerbanks op het eerste gezicht eenvoudige apparaten lijken, hebben ze een groot aantal functies waar de meeste kopers zich misschien niet bewust van zijn. En wat meestal begint als een snelle 10-minuten shopping sessie, kan gemakkelijk eindigen in een verlammende analyse die verschillende uren in beslag neemt voordat een beslissing wordt genomen. Daarom willen we met deze koopgids de gemiddelde niet-professionele consument helpen om snel en gemakkelijk de meest geschikte powerbank voor zijn behoeften te vinden.

Capaciteit

De capaciteit is misschien wel het belangrijkste kenmerk van een powerbank. Dit is waar de meeste mensen het eerst naar kijken en dit is ook de reden waarom het heel gebruikelijk is dat de capaciteit wordt vermeld in de eigenlijke naam van de powerbank. De meeteenheid voor capaciteit is mAh, wat staat voor milliampère-uur.

Hoewel je powerbanks kunt vinden met een capaciteit zo laag als 2000mAh, zijn ze niet echt zinvol voor de meeste mensen, die meer nodig hebben dan dat, aangezien de gemiddelde smartphone op dit moment een batterij capaciteit heeft die groter is dan 2000mAh.

Echter, je moet weten dat niet 100% van de capaciteit van de powerbank overdraagbaar is naar je telefoon. Door inefficiëntie in het opladen en andere factoren, kan slechts ongeveer 2/3 van de capaciteit daadwerkelijk worden gebruikt.

Oplaadtijd

Een ander belangrijk kenmerk waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar een nieuwe powerbank, is de oplaadtijd. Onnodig te zeggen, maar hoe sneller een powerbank zichzelf kan opladen, hoe beter. Een paar jaar geleden deed de gemiddelde 10000mAh power bank er tussen de 6 en 8 uur over om zichzelf volledig op te laden. Maar tegenwoordig is het heel gebruikelijk om oplaadtijden van rond de 2-3 uur of sneller te zien.

Kies je voor een solar powerbank dan moet je naar de capaciteit van de zonnecellen kijken om te zien hoe snel je powerbank in de zon kan opladen.

powerbanksVermogen

Het uitgangsvermogen wordt gemeten in watt (W) en is een belangrijke factor als het gaat om snelladen. De meeste smartphones die snelladen hebben, hebben 18 W vermogen nodig om de maximale laadsnelheid te bereiken. Als je powerbank dat niet kan leveren, zal het langer duren voordat je smartphone volledig is opgeladen.

Je moet ook weten dat krachtigere apparaten, zoals spelconsoles of laptops, grotere hoeveelheden stroom nodig hebben. Als je dus ook je laptop wilt kunnen opladen terwijl je hem gebruikt, heb je waarschijnlijk een draagbare oplader nodig die tot 100 W aan vermogen kan leveren.

Draagbaarheid

Wat draagbaarheid betreft, moet je rekening houden met twee aspecten: gewicht en volume. Beide zijn over het algemeen recht evenredig met de capaciteit van het apparaat. Dus, hoe meer mAh een powerbank heeft, hoe zwaarder en omvangrijker hij is.

10000mAh power banks hebben misschien wel de beste draagbaarheid en capaciteit verhouding. Ze zijn klein genoeg om in een broekzak te passen, maar krachtig genoeg om je telefoon 2-3 keer op te laden.

Ingang

Als het op ingangen aankomt, moet je weten dat de nieuwste standaard de USB type C-poort is, die mettertijd de oudere USB type A en micro USB-poorten zal vervangen. Ons advies is dus om op zoek te gaan naar powerbanks die voornamelijk zijn gebaseerd op USB type C-poorten.

Naast de klassieke USB type A en USB type C poorten zijn er powerbanks met andere soorten oplaadpoorten zoals DC poorten, sigarenaanstekers, en zelfs AC stekkers.

Het aantal poorten is ook belangrijk. Hoe meer poorten een powerbank heeft, hoe meer apparaten je tegelijkertijd kunt opladen. Dus als je regelmatig meerdere apparaten moet opladen, of als vrienden en/of familieleden vaak op je draagbare oplader vertrouwen, zoek dan naar een product met meerdere oplaadpoorten.

Prijs

Qua prijs kan je verwachten om ergens te betalen tussen de €20 en €50 voor een gemiddelde power bank. Topmodellen kunnen oplopen tot meer dan €100. Aan de onderkant van de schaal, kan je powerbanks vinden zo goedkoop als €10, maar ons advies is om die te vermijden, omdat er waarschijnlijk veel kwaliteit bezuinigingen zijn gemaakt om die prijzen te bereiken.