Streamen: wat is het en wat doet het?

straem diensten

Steeds vaker hoor je dat producten en apparaten content kunnen streamen. Echter is niet iedereen op de hoogte van wat dit precies inhoudt en wat deze techniek precies doet. Ook de mogelijkheden die consumenten hierdoor hebben is niet bij iedereen bekend.

Het streamen van content is dan ook een zeer gemakkelijke manier om bijvoorbeeld films te kijken of muziek te luisteren. Echter is dit nog niet bij iedereen bekend. Veel consumenten ervaren dan ook het plezier van het streamen van content.

Wanneer je content bekijk of beluister je dit eigenlijk zonder dat je het eerst opslaat. Dit houdt in dat je de content direct vanaf het internet bekijkt of beluistert. Dit in tegenstelling tot het downloaden van muziek bijvoorbeeld. Dan staat het op de harde schijf van je computer en kun je het op die manier afspelen. Door te streamen hoef je het dus niet meer op te slaan.

streaming netflixAllereerst betekent dit dat je ruimte op je harde schijf bespaart. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je de content niet per se hoeft aan te schaffen. Er zijn dan ook verschillende diensten waar je kan streamen, zoals Spotify en Netflix.

Hierbij betaal je een bepaalt bedrag per maand, waarbij je zoveel als je kunt mag streamen. Je bezit de bestanden, zoals nummers of films, dan ook niet echt. Je betaalt alleen voor het tijdelijk kunnen bekijken. Nadat je klaar bent met streamen is er dan ook niks meer van de film of het muziekbestand op je harde schijf te vinden. Streamen lijkt dan ook nog het meest op het luisteren van een radiozender.

Ook hierbij krijg je verschillende muzieknummers te horen, maar je bezit ze niet. Echter is het bij radio zo dat je zal moeten luisteren wat er op dat moment wordt uitgezonden. Door te streamen van andere bronnen ben je in staat om zelf te kiezen wat je luistert, zonder dat je alle films of muzieknummers daadwerkelijk hoeft aan te schaffen.

 

spotify en netflix

Nut van streamen

Het streamen van content is voor veel mensen een uitkomst, ten eerste omdat je hierdoor niet altijd de bestanden hoeft aan te schaffen. De meeste streamingsdiensten maken dan ook gebruik van een vast bedrag, waarbij je zoveel kunt streamen als je wilt.

Daarnaast hoef je ook niet elke keer de content te downloaden en op je computer op te slaan. Een ander groot voordeel van streamen is dat je de content op verschillende apparaten kunt bekijken. Wanneer je bijvoorbeeld een film online aanschaft en download, staat deze film alleen op je computer. Je kunt dan niet de film op je tablet bekijken.

Door te streamen maakt het vaak niet meer uit welk apparaat je gebruikt. Daarnaast kun je de content op verschillende apparaten bekijken, omdat je het als het ware uit de lucht haalt. Je zorgt ervoor dat de content van het internet komt en niet op een bepaald apparaat staat opgeslagen. Dit vergroot het gebruiksgemak enorm.

Hoe kun je streamen

Media streamen naar laptop

Je kunt op verschillende mogelijkheden via verschillende applicaties content streamen. Zo zijn drie zeer populaire diensten Spotify, Disney Plus en Netflix. Hierbij kun je onbeperkt muziek luisteren of films en series bekijken. Dit kan zowel op via je smart tv, maar ook op je tablet of telefoon.

Hierdoor heb je overal toegang tot het zeer uitgebreide assortiment van beide diensten. Daarnaast heb je ook altijd een werkende internetverbinding nodig. Dit komt doordat je de bestanden niet zelf in bezit hebt.

Vaak kan er wel voor gezorgd worden dat je een klein stukje download, zodat de muziek of film niet gelijk stopt wanneer je verbinding even wegvalt. Echter heb je nooit het gehele bestand in bezit. Dit is het grootste kenmerk van streamen.