Waar dient een VPN voor, en is het iets wat je écht nodig hebt?

wat is een vpn

Misschien heb je wel eens van de term VPN gehoord, maar het kan ook zo zijn dat je niet zo veel ervaring hebt met het internet. In dat geval leggen wij je graag uit wat een VPN precies.

Een VPN is een manier om veilig door het internet te surfen. Je bent je misschien wel bewust van het feit dat er tegenwoordig zeer veel problemen zijn met privacy. Er zijn zeer veel bedrijven die data verzamelen en dat is ook de reden dat een VPN tegenwoordig zo populair is.

Maar is een VPN iets wat je echt nodig hebt, of is het een beetje overdreven om er eentje aan te schaffen? In principe hangt dit af van je situatie.

Hieronder geven we enkele afwegingen.

Je bent veel met betrouwbare gegevens bezig

Ben jij in een situatie waarbij je veel met betrouwbare gegevens bezig bent? Gegevens waarvan je absoluut niet wil dat deze worden verspreid over het internet, of in verkeerde handen terecht komen? In dat geval kan het zeker aan te raden zijn om een VPN aan te schaffen die je gegevens kan versleutelen. Je hebt dan veel minder risico dat bepaalde gegevens worden gelekt en dat geeft natuurlijk een veilig gevoel. Dus als je regelmatig met betrouwbare gegevens bezig bent, dan is het zeker aan te raden om een VPN te nemen. Een VPN aanschaffen is namelijk helemaal niet duur, dus waarom zou je het risico lopen?

VPN

Je download niet en bent niet met betrouwbare gegevens aan de slag

Ben je echter een type dat niet download en ben je zelden met betrouwbare gegevens in de weer? In dat geval is het niet echt aan te raden om een VPN aan te schaffen. In die gevallen is het namelijk niet zo noodzakelijk en kun je er zelfs nadelen aan ondervinden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat door VPN je internet trager gaat en er zijn nog andere zaken. Dus in die gevallen is een VPN dan namelijk niet zo fijn. En als je gewoon een consument bent en je gebruikt internet enkel om op publieke algemeen bekende websites te surfen, dan kan gesteld worden dat er helemaal niets aan de hand is.

VPN AfbeeldingJe woont in een ander land

Ben je woonachtig in een ander land? In dat geval kan het soms wel aan te raden zijn om VPN te gebruiken, omdat je niet weet welke wetten en dergelijke daar gelden. Niet elk land in de wereld is namelijk een prachtige rechtstaat zoals Nederland.

Er zijn helaas ook heel veel landen waarbij de mensenrechten niet zo nauw worden genomen en dat is natuurlijk tragisch. Maar om dan geen risico te lopen, kan het aan te raden zijn om een VPN te nemen. De kans is groot dat je dan anoniem bent en dus veel minder risico gaat lopen en dat is natuurlijk een zeer mooi gegeven te noemen.

Op verschillende vergelijkswebsites kun je de prijs van verschillende VPN’s vergelijken, zodat je er een overzichtelijk beeld van krijgt. Wij zijn wel fan van het overzichtelijke overzicht van VPN-site TCPCloud.eu, maar natuurlijk zijn er genoeg alternatieven op het web te vinden!