Wat je moet weten als je je online privacy serieus neemt

privacy

Ieder apparaat dat verbonden is het met internet krijgt een eigen uniek ip adres. Dit is nog het beste te vergelijken met een telefoonnummer of huisnummer zoals we die kennen. Dit houdt dan ook in dat de apparaten die je gebruikt gevonden kunnen worden door andere apparaten, hierdoor kun je bijvoorbeeld met elkaar communiceren. Echter betekent dit ook dat je gevonden en getraceerd kan worden op basis van je ip adres. Zo is de justitie zelfs in staat om een exact adres te traceren op basis van een ip adres. Andere bedrijven en particulieren kunnen niet altijd een exact adres achterhalen. Wel is het ook voor hen mogelijk om het adres bij benadering te kunnen bepalen en zo de resultaten tot een wijk of straat te beperken. Niet iedereen zit hier op te wachten. Om er voor te zorgen dat dergelijke persoonlijke gegevens niet iedere keer worden verzonden wanneer je een website bezoekt kun je anoniem surfen om jezelf te beschermen. Dit doe je onder andere door gebruik te maken van een vpn of proxy.

online spying

Persoonlijke gegevens

Bij ieder website bezoek worden een aantal persoonlijke gegevens van de gebruiker verzonden naar een systeem achter de website. Hierna komt het in bepaalde logbestanden die later geanalyseerd kunnen worden. Naast het verzenden van het unieke ip adres van het apparaat waarmee je de site bezoekt wordt ook informatie verzonden over welke provider je hebt. Daarnaast wordt ook verzonden welke browser je gebruikt om de website te bezoeken en op welk besturingssysteem het apparaat dat je draait überhaupt draait. Voor een website beheerder is dit relevante en waardevolle informatie. Hierdoor weet de beheerder niet alleen uit welk land of welke stad de bezoekers komen, ook heeft de beheerder inzicht in de situatie van de bezoeker en of deze gebruik maakt van een desktop of mobiel apparaat. De website kan hier op aangepast worden om zo goed mogelijk aan de wensen van de bezoeker te voldoen. Echter is het niet altijd een fijn gevoel om deze gegevens zomaar mee te sturen wanneer je even een website wilt bezoeken.

 

Gegevens verbergen

Het is dan ook goed mogelijk om je gegevens die je online prijsgeeft te verbergen. Dit kun je onder andere doen door gebruik te maken van een proxy of een vpn zoals Cyberghost VPN. Wanneer je een proxy gebruikt dient deze proxy als een tussenpersoon. Dit houdt in dat de website niet direct met jouw apparaat communiceert, maar dat deze communicatie via de proxy verloopt. Deze proxy beschikt dan ook niet over jouw persoonlijke gegevens. Hierdoor krijgt ook de website die je bezoekt deze informatie niet in handen.

Bij een vpn deel je vaak een ip adres met een aantal andere gebruikers van de vpn. Hierdoor wordt de informatie van het ip adres vertroebeld. Dit maakt dat de diensten en websitebeheerder niet meer in staat zijn om dit ip adres naar een individueel persoon te kunnen herleiden.